Bucǎtǎria de la Port Cetate

În tot ce se preparǎ în port sunt folosite doar ingrediente naturale, de sezon, provenite de la mica noastrǎ fermǎ din apropiere şi de la târgurile şi pieţele din Cetate, Calafat şi împrejurimi. Reţetele lui Mircea Dinescu sunt inspirate de bucǎtǎria boiereascǎ de secol 19 (în care se adunǎ atâtea influenţe şi tradiţii balcanice şi europene), dar şi de copilǎria sa pe lângǎ un bunic grǎdinar.
Consacrate sunt deja sǎrmǎluţele (din carne de gâscǎ, viţel şi purcel, fierte în vin nobil, dupǎ o reţetǎ preluatǎ de la un alt scriitor gurmand, M. Sadoveanu), fasolea bǎtutǎ (cu ceapǎ caramelizatǎ), zacusca (din legume întregi, coapte la flacǎrǎ de brad), pastrama de raţǎ, gâsca la cuptor, ghiudemnul şi cârnaţii de caprǎ, afumǎturile la lemn de prun, ciorba de potroace sau cea de peşte de Dunare, crapii sau somnii la cuptor, cornuleţele cu mac sau nucǎ, tortul de mere confiate sau clǎtitele cu dulceţuri de casǎ…

 

Vinurile noastre

‘Vinul lui Dinescu’ este produs la crama Galicea Mare din struguri provenind din douǎ plantaţii de cîte 50 de ha, una aflîndu-se chiar sub aripa cramei, cealaltă la un cot al Dunării, pe dealurile Drincei, unde se termină comuna Cetate.
Plantațiile sînt destul de tinere (în afara cîtorva hectare plantate acum 50 de ani la Galicea Mare cu Tămîioasă Românească și Fetească Neagră) și s-au născut datorită unui proiect european de reînnobilare a viilor din România. Viile noastre se deosebesc de colegele lor de generație prin diversitatea soiurilor pentru care am optat: șapte albe (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay, Tămîioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling Italian) și cinci roșii (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet, Shiraz, Pinot Noir). Finisate cu mare talent de tînărul oenolog Vasile Grecu, vinurile noastre ilustrează o filosofie de viață mai cuprinzătoare, conform căreia natura, cu frumusețea, savoarea și aromele ei, trebuie ascultată cu atenție. Și respectată.

Site Vinul Lui Dinescu
Facebook Vinul Lui Dinescu

Vinurile noastre:

<em>SAUVIGNON BLANC 2013 </em>
SAUVIGNON BLANC 2013 Sec
Suav, uşor migdalat, proaspăt şi fermecător, cu un parfum discret de flori de soc şi pepene galben. Un vin bine echilibrat, răcoros, de cursă lungă. Vin demisec cu volum alcoolic 13%.
<em>FETEASCĂ ALBĂ 2013 </em>
FETEASCĂ ALBĂ 2013 Sec
Vin sec cu gustul tipic al soiului depistat de orice cunoscător, s-a dovedit a fi vinul nostru de cursă lungă pentru băutorii profesioniști.

<em>TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ 2013 </em>
TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ 2013 DemiSec
Un vin fructuos, temperat ca dulceaţă dar parfumat din plin cu aroma specifică de muscat. Pentru prânzuri uşoare şi dineuri somptuoase.
<em>MERLOT 2013 </em>
MERLOT 2013 Sec
Soi atît de bine adaptat pe Dealurile din Cetate încît producătorii de vin din Dealul Mare au rămas ușor descumpăniți atunci cînd l-au gustat.

<em>PANTERA ROSÉ 2011</em>
PANTERA ROSÉ 2011Sec
Obţinut din Cabernet Sauvignon vinificat în rosé, demi-dulce dar bine echilibrat prin aciditate, cu arome de fructe roşii, grapefruit şi o uşoară tentă de trandafir. Volum alcoolic de 13,5%.
<em>PANTERA NEAGRĂ 2011</em>
PANTERA NEAGRĂ 2011Sec
Cabernet Sauvignon, roşu-rubiniu ca vişinele supracoapte, cu aromă defructe de pădure, coacăze şi cireşe amare. Un vin complex, armonios, cu graţie felinǎ şi spirit carnivor.
<em>FETEASCĂ NEAGRĂ 2011</em>
FETEASCĂ NEAGRĂ 2011Demi-Dulce
Soi românesc, vinificat din struguri culeşi toamna târziu, la stafidire, cu aromă de vişine supracoapte, intens şi licoros ca un Porto, este numai bun de învechit. Recomandat la petreceri oculte cu brânzeturi fine şi fructe confiate. Vin demi-dulce cu volum alcoolic de 15%.